Edullisempaa yrttiä osa1.

Miten saada apteekkiin edullisempaa lääkekannabista?

Koetan tässä selvittää mikä asiassa mättää ja ehkäpä samalla myös yksinkertaisen ratkaisun.

Markkinoilla on ainoastaan Hollannin kannabisviraston tuottamaa Bedrocan, Bedica ja Bedidol valmistetta. Näitä valmisteita ei ole määritelty lääkkeiksi koska lääkehyväksyntä on kallis ja suuritöinen. Rahaa palaa ainakin useampi miljoona euroa ja homma kaikkine testeineen kestää useamman vuoden. Miksi näin, tietysti siksi että lääkkeenä ei saa päästä myymään mitään joka on vaarallista, jonka sivuvaikutuksia ei ole laajalti tutkittu jne. Ja hyvä niin, sillä nytkin aika ajoin putkahtaa markkinoille vaikkapa tulehduskipulääke joka aiheuttaa sydäninfarteja. On hyvä että seula on tiukka. Kannabis kuuluu kuitenkin hieman eri ryhmään.

Nuo kolme valmistetta on myynnissä erityisluvin, jolloin niiden määräämistä, käyttöä valvotaa erityisen tarkasti ja niiden määräämistä potilaille on eri syin rajoitettu. Taas kerran, hyvä näin, sillä erityis tapauksissa on hyvä että valvonta on tiukkaa. Mutta kannabis on jo satoja vuosia tunnettu lääkitsevänä yrttinä, ennekuin se USA:n huumevalvontaviraston toimesta joutui YK:n huumeidenvastaisen sopimuksen 3-listalle ja joutui näin hieman hankalaan seuraan. Toki yllätys oli suuri kun STM:n 08.06.2015 järjestämässä seminaarissa asiaa kysyttäessä Euroopan huumausaineseurantakeskuksen EMCDDA:n kansainvälisen politiikan asiantuntija Danilo Ballottan kertoi että YK:n huumeiden vastainen sopimus kiellä kannabiksen lääkekäyttöä vaan se on selkeästi eroteltu huumausaineesta nimeltä kannabis. Eli toisin kun minullekkin asiaa aiemmin STM:ästä kyselleenä tuli täysin puskista että YK:n huumausaine supimus ei koske lääkekannabista. Oli mukavaa nähdä virkamiesten naamat kun heillekin asia paljastui, mutta ei tämäkään vielä tarkoita että kaikki esteet on pois.

Lääkekannabista olisi käsiteltävä Suomen lain tarkoittamana perinteisenä rohdosvalmisteena. Näin saataisiin yksinkertaisesti annettua myyntilupa tarvittavalle määrälle eri kannabislajikkeita. Toki tämäkin toiminta malli vaatii pientä viilausta lakitekstiin koska lääkelain 22 § (16.10.2009/773) sanoo seuraavaa:

“Kulutukseen luovutettavan ihmiselle tarkoitetun perinteisen kasvirohdosvalmisteen on oltava rekisteröity. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus rekisteröi perinteisen kasvirohdosvalmisteen, jos:

1) valmiste soveltuu koostumuksensa ja käyttöaiheensa puolesta käytettäväksi ilman lääkärin tekemää diagnoosia, lääkemääräystä tai hoidon valvontaa;”

Tämä kohta 1 olisi kumottava. Miksi lainlaatija on näin kirjoittanut voi vaan ihmetellä kun tässä ei oikein suojella ketään eikä mitään mutta nyt se estää kannabiksen määrittelemisen perinteiseksi rohdosvalmisteeksi jota se kuitenkin kiistatta on. Kannabiksen käytöstä ympäri maailman on niin paljon näyttöä että se kiistatta sopii tähän määritelmään mutta ilmeisesti viranomaisen tietämättömyys YK:n huumausaineiden vastaisesta sopimuksesta ja siihen kirjatuista poikkeuksista on aiheuttanut tämän ongelman.

Tämä on ensimmäinen asia joka on ratkaistava jotta lääkekannabikselle saadaan myyntilupa joka on sen valmistusluvan edellytys. Samalla on pidettävä huolta siitä että riittävän moni lajike pääsee jakeluun.

Toki myyntiluvan voi FIMEA myöntää myös erityisluvin samoin kun Hollannin kannabisvirasto on luvan Bedrocanille myöntänyt mutta se on taas turhan Suomalainen ja pyrokraattinen tapa ja sitä tapaahan nykyinen hallituskin on ajamassa alas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *