KELA-korvaus

25.03.2015 On jätetty lääkeidenhintalautakunnalle pyyntö vahvistaa Bedrocanin tukkuhinta.

Kesäkuun alkupuolella hintalautakunnasta tiedusteltiin mitä hintaa haluan hakemuksessa käyttää, koska on ns. Lääketukku Tamron hinta jolla valtaosa apteekeista Bedrocanin ostaa ja sitten ns. Linnan Apteekin hinta joka on suunnilleen sama kun tämä Tamron tukkuhinta. Asia johtuu siitä että Linnan Apteekki tuo Bedrocanin itse maahan ja myy sen samalla kertoimella eteenpäin polilaille kun Lääketukku Tamro myy muille apteekeille. Tämä kerroin on valtioneuvoston asetuksessa lääketaksasta määrätty joten toimijat sitä kiltisti käyttävät. Toki kovin monella muulla alalla ei enään ole n. 30% katetta vaan hintakilpailu on pienentänyt katteita. Tämä vanha jäänne näkyy yhteiskunnan maksamissa KELA-korvauksissa satoina miljoonina euroina vuositasolla. Siksi monesti on mainittu että lotto voitto on pientä apteekkilupaan verrattuna.

Pyysin käyttämään edullisempaa hintaa, josta seuraa se että hakemuksen läpimeno on todennäkoisempää kun korkeammalla hinnalla, mutta jos ja kun KELA-korvattavuus syntyy on Bedrocan sitten hankittava apteekista joka itse tuo sen maahan. Tällä hetkellä maahan tuovia apteekeita on tiettävästi kaksi, molemmat Turussa. Onneksi ainakin Linnan Apteekki toimittaa tilaukset myös postitse jotta Turkuun ei tarvitse joka kerran vaivautua.

Mielen kiintoinen yksityiskohta lääkekaupassa on se että toimialalla on edelleen tukkuliikeitä jotka käytännössä kaikessa muussa erikoistavarakaupassa ovat jo jääneet historiaan kauppaliikeiden tuodessa itse maahan myymänsä tuotteet ja näin pystyvänsä kilpailemaan hinnassa ulkomaisen tarjonnan kanssa. Toki näin myös häviää osa tukkuliikkeen työpaikoista vain pienen osan siirtyessä vähittäismyymälöihin. Mutta tämä vaan on osa sitä globalisoitumista.

Nyt asia on KELA:n lausunnolla ja se tullee Heinäkuun aikana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *