Valvira puuttunut kannabis hoitoihin.

Tarina kertoo että merkittävässä asemassa kannabis-hoitojen osalta olevan lääkärin toimiin olisi Valviran toimesta puututtu. Uusien potilaiden konsultaatioita on ilmeisesti rajoitettu mutta vanhojen potilaiden jatkohoitoa ei ole kielletty. Jatkohoidon epääminen olisikin varsin vaarallista potilasturvallisuuden kannalta.

Nyt onkin tarpeen miettiä kuinka saamme autettua vaikkapa niitä tuhansia potilaita jotka joutuvat kasvattamaan lääkkeensä itse kun eivät saa reseptiä mistään.

Käynnissä on pari projektia joissa on tarkoitus opastaa lääkäreitä kannabis-hoidon saloihin. Yksinkertaistettuna homma menee niin että kannabis auttaa moniin oireisiin mutta ei paranna mitään. Varsinkin kiputiloista kärsivät ovat saaneet apua ja tunettu asia on myös se, että kannabis lisää ruokahalua jolloin sen olettaisi olevan toimivampi hoitomuoto monelle syöpäpotilaille jotka opiaattien ansiosta kärsivät ummetuksesta sekä sytostaatien ansiosta pahoinvoinnista ja näin paino tippuu ja voimat vähenee, mutta meneehän se käypähoidon mukaisesti. Kannabis harvoin jos koskaan aiheuttaa sivuoireita. Myös mm. MS-taudin oireena esiintyvään spastisuuteen myös monet ovat saaneet helpotusta.

Koska kyseessä on perinteinen rohdoskasvi ei mielestäni viranomaisten usein esittämät vaatimukset lääketieteellisistä näytöistä ole perusteltuja varsinkin kun moisia näyttöjä ei helposti pysty rahoittamaan ja lääkeenomainen tutkiminen ei palvele kenenkään etua. Toki lääketeollisuuden pauloissa olevat viranomaiset käyttävät tätä isona peikkona myös epävarmaa lääkäriä kohtaan.

Kenen etua siis kannabis-hoito ajaa? Taitaapa olla niin että ainut hyötyvä ryhmä on potilaat ja tunnetusti heitä ei edunsaajiksi lasketa. Lääketeollisuus ei hyödy, näin ollen asiantuntijalääkäritkään eivät pääse pätemään lääketeollisuuden kustannuksella, viranomaisten pitäisi nähdä kokonaisuus ja yhteiskunnan etu joka olisi helposti saavutettavissa avaamalla kannabis-hoitoa ja sallimalla yrtin kasvatus lääkekäyttöön tehokkaasti, samalla työllistäen ja verotulojen jäädessä Suomeen.

Varteenotettava vaihtoehto reseptin hankintaan on lomareissu keskieurooppaan. Useista kaupungeista löytyy lääkäreitä jotka ovat perehtyneet kannabis-hoitoon ja kirjoittavat tarvittavan reseptin. Tälläinen resepti ei suoraan kelpaa meikäläiseen apteekkiin vaan sen kanssa on mentävä tapaamaan kotimaista lääkäriä joka jatkaa ulkomailla aloitettua hoitoa.

Joidenkin potilaiden kunto ei enään riitä ulkomaan matkaa, niinpä on syntynyt ajatus tuoda lääkäri tapaamaan potilaita. Ajatus 10 potilaan lentolipuista kontra yhden lääkärin lipusta on mielenkiintoinen. Keskustelin asiasta minua Barcelonassa hoitavan lääkärin kanssa ja hän vaikutti kiinnostuneelta käymään Suomessa. Tämä voisi olla hyvä ratkaisu varsinkin niiden osalta jotka itse lääkkeensä kasvattavat. Näin he saisivat evidenssiä kannabis-hoitoonsa ja siten olisi helpompi saada resepti jatkohoitoa varten. Kuullostaa ainakin äkkipikaisesti paremmalta vaihtoehdolta kuin kaapissa kasvattaminen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *