Yrtti, rohdos, lääke, huume…

Mikä ratkaisee määritelmän?

Huumeeksi kannabis julistettiin 1930 luvulla DEA toimesta ja se ängettiin YK:n huumausaineiden vastaisen sopimuksen listalle varsin kevein perustein osana USA:n suurta huumesotaa joka nyt vihdoin on myönnetty epäonnistuneeksi. Asiasta on kirjoitettu paljonkin mutta yhden laajimmista tarinoista aiheesta löytää Jack Hererin kirjasta “Keisarilla ei ole vaatteita”.

Lääkkeeksi kannabista on monesti yritetty mutta kukaan ei ole valmis sijoittamaan lääketutkimukseen tarvittavia summia, koska esim. patentointi ei onnistu luonnollisen kasvin kyseessä ollen. Tämä asia saattaa vielä geeni manipuloinnin myötä muuttua kun kuten monien viljelykasvien siementen kanssa on jo käynyt. Jotkut voivat patentoida muunteleman kasvinsa ja vaikka jalostaa sen kuten viljan ja estää siementen itämisen tai kieltää sadon käytön siemeninä… Eli maajussi ostaa joka vuosi uudet siemenet ja vaikka ei osta niin ne pölyttyvät luonnollisesti muunneltujen kanssa joten vuoden parin päästä eivät enää idä…

Yrttihän se on, vieläpä perinteinen rohdos sellainen. Käytössä yrtti on ollut jo jokusen tuhat vuotta, dokumentaatiotakin löytyy. Se on vuosien varrella auttanut mitä ihmeellisimpiin vaivoihin mutta kiistatta suurin hyöty on saavutettu kivun hoidossa. Se ei tiettävästi paranna mitään sairautta, ainoastaa lievittää oireita. Mutta esim. minulla oli ennen kannabislääkitystä käytössä melkoinen kipulääke arsenaali jota ryyditti vielä erilaiset lääkeiden sivuoireisiin käytetyt lääkkeet. Loppuvaiheessa käytössäni oli lääkettä lääkkeen aiheuttamiin sivuoireisiin joka oli määrätty minulle varsinaisen hoidoksi tarkoitetun lääkkeen aiheuttamiin sivuoireisiin. Kyllä lääketehtailija hieroi käsiään ja tämäkö on sitä käypähoitoa? Lääkket maksoivat noin 5000€/vuosi joista itse maksoin Kelan omavastuun (n.650€/vuosi). Nyt maksan kannabiksen itse n.2500€/vuosi. Yhteiskunta säästää, minä kitkutan työkyvyttömyyseläkkeellä, noh tähän on toivoakseni tulossa muutos. Kelan päätöstä odotellessa, nyt lyön kavereiden kanssa pitkävetoa siitä joudunko valittamaan hallinto-oikeuteen vai onko KELA lukenut läksynsä, eli nuo hallinto-oikeuden päätökset jossa KELAa on velvoitettu kohtelemaan kannabista kuin muitakin lääkeitä. Samoin on ohjeistettu hallinto-oikeudesta myös muutamia sosiaalitoimistoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *