Lääkekannabis Espanjassa

Yritän hieman selventää kuinka muualla maailmassa lääkekannabikseen suhtaudutaan.

Katalonian itsehallintoalueella kannabiksen käyttöä katsotaan varsin avoimin silmin. Esimerkiksi Barcelonassa on satoja kannabis klubeja joista voi ostaa kannabista klubilla tai kotona käytettäväksi. Poliisi ei puutu pienten, 2g annosten mukana kuljetteluun ja reseptin kanssa voit kuskata lääkekannabista kuten muitakin apteekki lääkkeitä, Klubit myöntävät pieniä alennuksia lääkekäyttäjille joten katalaanien ystävällisyys tulee esille näinkin pienessä asiassa. Kannabiksen hinta klubeilla vaihtelee suuresti 8-25€/g mutta viisaasti ostaen lääkealennuksen hyödyntäen olen halvimmillani päässyt 5€/g. Toki oikeassa paikassa oikeaan aikaa sain kerran kuukauden erän hintaan 3,5€/g.

Klubin jäsenet rekisteröityvät ja se vaatii ulkomaalaiselta NIE tunnuksen. NIE tunnus on ulkomaalaisrekisteritunnus joka on hankittava kun oleskelee espanjassa yli 3kk. Joihinkin klubeihin pääsee myös ilman NIE-tunnusta mutta näitä klubeja viranomaiset tuntuvat aika ajoin sulkevan, koska ne rikkovat myös muita asiaan liittyvää lain säädäntöä.

Tämä toiminta perustuu Espanjan itsehallintoalueiden haluun toimia vapaammin. Keskus hallinto ei kannabista hyväksy viihdekäyttöön ja lääkekäyttö on pahasti jäänyt jalkoihin koska sitä saa käytännössä vapaasti jokapaikassa. Bedrocania on turha mennä kyselemään apteekista. Apteekkarin ilme oli näkemisen arvoinen kun kysyin. Hän suurin silmin ihmetteli että mikset hae tuosta kulman takaa klubista? Näin ollen lääkekannabiksen tuonti espanjasta on mahdotonta koska se ei ole siellä virallinen lääke ja siten kukaan ei kirjoita sille shengen todistusta. Mutta reseptin sieltä voi hakea ja sitten sen avulla näyttää hoidon toimivuuden ja perustella reseptiä ja erityislupaa Suomessa.

Barcelonassa kivunhoitoon erikoistuneella lääkärillä käynti maksaa ensimmäiseltä kerralta noin 100€, jatko käynnit yleensä noin puolet ensimmäisestä käynnistä.

Säännökset poikkeavat hieman eri itsehallintoalueilla ja syytä on muistaa että Espanjan lain mukaan kannabis on kielletty huumausaine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *