Vastaus syöpäpotilaalle

Xxx Xxxxxxx kirjoitti 24.1.2016 kello 10.40:

Hei, olisin kysellyt lääkekannabiksen saamisesta lääkäriltä kun kyseessä on eturauhassyöpä ja se on levinnyt jonkun verran. Potilaalle ei voida tehdä leikkausta ja säteilyhoitoakaan ei suositella. Kuitenkin jotain pitäisi yrittää ja on paljon tutkimuksia kannabisöljyn käytöstä ja sen positiivisista vaikutuksista myös terminaalitapauksissa. Mitkä ovat mahdollisuudet saada lääkekannabista tällaisessa tilanteessa? Onko kannabisöljyyn mitään mahdollisuuksia Suomessa ja jos ei niin onko kokemuksia ulkomaista? Mitä voisi suositella?
Terveisin
Xxxx Xxxxxxx

 

 

Heip Xxxx,

Tämä on laaja ja moneltakin osin kiistanalaisen aihe. Jos aloitan ihan perusteista.

Lääkekannabis tarvitsee Suomessa erityisluvan. Tämä siksi ettei lääkekannabisvalmisteita ole tuotu markkinoille samaan tapaan kuin muita lääkkeitä, eli pitkien testauksien ja tutkimusten kautta, joka on varsin kallis tapa. Koska kannabis on luonnontuote, toki runsaastikin jalostettu, sen patentoiminen on mahdotonta ja näin kukaan (lääketeollisuus) ei ole halukas maksamaan noista tutkimuksista… Tätä taas vastustajat käyttävät hyväksi sanomalla ettei tutkimus näyttöä ole. Kannabiksen hyödyistä tehdyt tutkimukset ovat usein perinteistä lääketutkimustaan suppeampia, niin määrältään kuin metodeiltaan.
Tämä on siis selitys miksi lääkäri sanoo ettei näyttöä oikein ole. Ja se tavallaan onkin näin perinteisessä mielessä. Mutta näissä pienemmissä tutkimuksissa on selvästi todettu että kannabis auttaa moniin vaivoihin, joihinkin enemmän, toisiin vähemmän… Lääketeollisuus on myös masinoinut joitain suppeita tutkimuksia lähinnä omia intressejä ajatellen, lähinnä pyrkimyksenään osoittaa kannabiksen lääkinnällisen vaikutukset mahdollisimman heikoiksi.
Viimeaikoina on esille tullut muutamia tutkimuksia joissa kannabiksen on esitetty vaikuttavan syöpäsolujen toimintaan niitä hillitsevästi. Samalla tiedetään että kannabis lieventää kipua sekä lisää ruokahalua.
Nämä kolme asiaa yhdessä on ymmärtääkseni erinomainen vaihtoehto syöpäpotilaalle. Vaihtoehtona on sytostaateista johtuva pahoinvointi ja sitä kautta ruokahaluttomuus jota täydentää opiodi pohjaisten kipulääkkeiden sivuoireena esiintyvä suoliston toiminnan hidastuminen.
Kuvitteleppa syöväsi jotain, kun jatkuvan pahoinvoinnin lisäksi kärsit pahasta ummetuksesta jota on kestänyt viikkoja.
Painon lasku ja voimien katoaminen on usein varsinainen syy elintoimintojen loppumiseen. Tätä on ainakin mahdollisuus viivästyttää. Ja näin saada elämän laadun kannalta lisää parempia hetkiä.

En tiedä kuinka kannabisoljyä (Lääkinnälliseenkäyttöön tehtyjä kannabis öljyjä kutsutaan CBD-öljyksi koska CBD on se monista kannabioideista jolla on eniten vaikutusta lääkinnällisesti.) on saatavilla Suomessa.
Ulkomailta valmisteita on saatavilla, monista on poistettu kokonaan THC-komponentti joka aiheuttaa psykoaktiiviset vaikutukset. Toki nyt on myös muistettava että CBD vaimentaa THCn vaikutusta ja kerrotaan että jos CBD/THC suhde on 1:1 niin päihtymistilaa ei tule. Toki samalla on muistettava se että kannabiksen vaikutus perustuu useiden kannabioidien yhteisvaikutukseen ja ehkä siitä syystä Suomessakin lääkkeenä myytävä CBD valmiste Sativex ei ole saavuttanut suosiota. (Sativex sumutteen käyttöaihe on myös rajattu MS-taudin aiheuttamaan spastisuuteen.)
CBD öljyt ovat varsin hinnakkaita.
Minulla kokemusta ei niistä ole, mutta olen aikeissa tutustua asiaan, uskon että niistä olisi minullekin hyötyä lähinnä niin että voisin korvata osan kukasta öljyllä ja näin pienentää THC/CBD suhdetta. Bedrocan valmisteessa jota Suomessa käytän on THC 22% ja CBD 1%. Eli tämän 1:1 opin mukaan voisin lantrata kukkaa reilusti tuolla öljyllä. Lantraaminen tosin nostaisi lääkeannokseni hintaa… CBD öljy on kukkaa kalliimpaa.

Noh, nyt sitten mahdollisuuteen saada näitä valmisteita.

Kuten alkuun totesin kannabis valmisteet ovat erityisluvallisia. Kuka tahansa lääkäri voi niitä kirjoittaa, erityisluvan ehtona on yksinkertaisesti se, että potilaalla on jo kaikkia myyntiluvallisia valmisteita tai valmistetyyppejä kokeiltu ilman toivottua vastetta.
Esim kipu potilaalle ja usein myös syöpäpotilaalle tämä tarkoittaa ettei aspiriinin ja ketoriinin jälkeen ole perusteltua siirtyä oxicodoniin ja siitä kannabikseen, vaan tuossa ennen ja jälkeen oxicodoniin olisi kokeiltava hieman muitakin…
Fimea hyväksyy erityisluvan yleensä lääkärin ympäripyöreän lausunnon, – kaikkea on jo kokeiltu ilman hyvää vastetta. Jossa lisäksi myös on lueteltu muutama viimeinen kokeiltu lääkevalmiste.

CBD valmisteiden saatavuudesta Suomessa en tiedä. Netti on niitä pullollaan ja täällä Barcelonassa jossa talvet asun, on niitä rohdoskaupoista saatavissa.
Netistä tilatessa on muutama ongelma. Suomeen on kielletty maahantuomasta lääkkeitä, huumausaineita, yli kahdenkymmenen euron lähetyksiä ilman alv suorittamista. Tästä seuraa ettei tiedä kuinka tulli suhtautuu CBD öljy pulloon, ja että se maksaa kuitenkin sen verran että todennäköisesti jää tulliin alvin suorittamista varten, eli tämä muukin sitten tutkitaan ja hutkitaan. Epäilen että tulli takavarikoi CBD öljyn vaikkei siihen välttämättä perusteita olisikaan.

Tiedän myös että jotkut kuituhampun kasvattajat ovat kokeilleet CBD öljyn valmistusta teollisuuteen menevän kuituhampun ylijäämäosista. Mutta en tiedä onko näitä öljyjä yleisesti myynnissä. Jotkut luontaistavara kaupat toivottavasti osaavat auttaa. Myyväthän ne ymmärtääkseni hampun siemeniä elintarvikkeina käytettäviksi ja mahdollisesti myös siemenistä voi puristaa öljyä.

Terminaali vaiheessa on kiusallista jos kaikkia lääkevalmisteryhmiä ei ole käyty jo lävitse.
Fimea osaa lukea lääkärin lausuntoa “kaikkea mahdollista on jo kokeiltu” eikä tiettävästi ole hylännyt erityislupahakemuksia kuin muutamassa erityistapauksessa joissa syyt on olleet selkeästi muualla.

Suomessa on parisen kymmentä lääkäriä jotka ovat kirjoittaneet lääkekannabisreseptejä.
Julkinen sektori kipuklinikat mukaan luettuna ei aloita kannabishoitoa.
Lääkärin löytäminen tulee olemaan suurin haaste, syyt ovat tiedonpuute, asenteet, kollegoiden asenne, työnantajan asenteet.
Jotkut yksityiset lääkäriasemat ovat kieltäneet lääkäreiltään erityisluvalliset hoitotoimenpiteet vastuuvakuutus ehtoihin vedoten.
Joten jos vain sattuu olemaan joku puolituttu lääkäri niin sitten on jo helpompaa, koska kukaan ei tule tietämään kun yhden kaksi reseptiä ja erityislupahakemusta täyttää. Toki lääkärin olisi hieman perehdyttävä asiaan vaikka netin avustuksella, koska lääkäri on vastuussa siitä mitä hoitoa hän potilaalleen suosittelee.
Näin minut opasti alkuun espanjalainen lääkäri täällä Kataloniassa…
– Annostus on helppoa, noin puolet kevyttä päihtymistuntemuksia aiheuttavasta annoksesta pari kertaa päivässä on valtaosalle potilaista toimiva (usein 0,5g/vrk/100kg jaettuna kahteen annokseen aamuin/illoin).
(Samalla tulee testattua kevyt pilvi, ihan noin kokemuksen vuoksikin. Toki en joutunut itse nostamaan annosta niin korkealle ennen kuin huomasin kivun lievittyvän. Minun huom!)
Järkevintä on aloittaa pienestä annoksesta (0.1g) ja pikkuhiljaa lisätä annosta. Kun tuon määrän sekoittaa lämpimään oliiviöljytilkkaan antaa pari minuuttia muhia ja laittaa korpun tai muun sellaisen päälle. Näin vaikutus on hidas ja pitkäaikainen, näin ollen paras hoidollisessa mielessä. Viikon välein lisätään annosta kunnes havaitset kipujen vaimentuneen tai annos päihdyttää, jolloin oikea annos on noin puolet tästä. –

On huomattavaa että esim. kroonisten kipujen kohdalla voi vaikutuksen alkaminen viedä kuukauden kaksi aloituksesta joten pitkäjännitteisyys on tarpeen. Annosta on nostettava hitaasti jotta päihtymys tunne tulee hallitusti jos annosta joudutaan nostamaan sinne asti ennen lääkevaikutuksen havaitsemista.

Kannabis on yksi hyvä vaihtoehto, Suomessa erityisluvallisena vain yleensä viimeinen.

Lääkekannabis ei eroa huumausaineeksi käytettävästä kannabiksesta. Kannabis lajikkeita on useita satoja, joissa kaikissa THC ja CBD pitoisuudet vaihtelevat runsaasti. Monet lääkekäyttäjät vannovat kuka minkäkin lajikkeen puoleen. Jotkut lajikkeet väsyttävät ja näin auttavat nukahtamaan ja rentoutumaan (Stone) jotkut taas tuovat rentoutta ja pirteyttä (Hi). Lääkkeenä käytettäessä annostus on pienempi mutta näitä yleis vaikutuksia on mahdollista kevyesti havaita myös lääkeannoksilla. Lääkekannabis lajikkeeksi usein käsitetään sellainen lajike jossa CBDtä on tavanomaista enemmän (>3%) ja THC taso matalahko (<12%). Täällä Espanjassa ei Suomessa kaupan olevaa Bedrocan valmistetta ole saatavilla vaan ostan kannabikseni “klubilta”. Täällä on systeemi sellainen että kaupunki on täynnä yksityisiä klubeja joista saa laillisesti ostaa kannabista myös viihdekäyttöön. Klubit myöntävät lääkekäyttäjälle jolla on resepti jopa 30% alennuksen kannabiksesta jota siis täällä saa vapaasti “pössytellä”. Lääkekannabis ei eroa siis mitenkään tästä pössyttely käyttöön tarkoitetusta. Toki annostukset vaihtelevat eri lajikkeiden välillä, mutta potilaan on täällä opittava valitsemaan oikeaa vahvuutta olevaa lääkettä ja annostelemaan sitä oikein.
Onneksi kaikki myytävä kannabis on testattua, joten THC ja CBD pitoisuudet on tiedossa.

Huomion arvoista on myös se että kun näytin Suomesta tuomani Bedrocan purkin espanjalaiselle lääkärilleni hän kommentoi että aivan liian vahvaa (korkea THC pitoisuus vertaa mainitsemani 1:1 oppi).

Täältä saa ensimmäisen reseptin syöpä-diagnoosilla heti. Annan tarvittaessa lääkärin yhteystietoja.

Toivottavasti tästä on apua.

Terveisin
Pedro Viljanen
+34 684 070 447
+358 400 416 355 vain SMS viestit!
info@laakekannabis.fi
www.laakekannabis.fi

Liity jäseneksi yhdistyksemme!
Lääkekannabiksen käyttäjien yhdistys Ry
Rek. 202.274 Y-tunnus 2314874-5
Jäsen maksu 20€/vuosi.
Maksetaan tilille FI27 5491 0220 0826 50
Viestikenttään: Nimi ja yhteystiedot.

One thought on “Vastaus syöpäpotilaalle

  1. Piti vaan kommentoida ja täs kiirees en ennättäny s-postiin ni kokeilen tätä kautta. Kirjoitit tuohon Bedrocanin pitoisuudeksi thc18% vaikka purkissa lukee 22%. Ei kummempaa. Kiitos hyvästä vastauksesta syöpäasiassa.

    T:tatu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *